Ensimmäinen raiskaus on ilmainen

Raiskattu 17-vuotias lukee lehdestä, että häneen luvatta tunkeutunut mies on saanut oikeudessa puolentoista vuoden ehdollisen tuomion. Seuraavana päivänä mies kävelee kadulla vastaan nauraen. ”Se oli vasta mun eka kerta.”

Tämänhetkisen lainsäädännön valossa edellinen tilanne olisi paitsi mahdollinen, oikeastaan tilastojen valossa ihan tavallinen. Ensimmäisestä raiskauksesta, pahoinpitelystä tai lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ei yksinkertaisesti anneta ehdollista enempää. Kyseessä on kuitenkin hyvän ihmisen yksi heikko hetki, jonka ei tulisi määrittää tämän koko loppuelämää – tai ilmeisesti näin ovat lainsäätäjät suuressa viisaudessaan ajatelleet.

Toisen ihmisen raiskaaminen, hengen uhkaaminen tai väkivaltainen kohtelu ei ole epämääräistä heikkoutta. Se on vääryyttä, ja se täytyy tuomita myös ensimmäisellä kerralla. Mikään ei oikeuta katsomaan väärää tekoa läpi sormien jonkinlaisen ensikertalaisuuden varjolla.

Uhria kun ei yksinkertaisesti kiinnosta, onko kyseessä rikollisen ensimmäinen, toinen vai viides kerta. Uhrille teko on aivan yhtä raskas ja pysäyttävä. Hyväksikäytetyn lapsen kannalta on samantekevää, vaikka raiskaaja olisi muuten kunnollinen ihminen. Kumppaninsa pahoinpitelemälle miehelle kyseessä on henkilökohtaisen koskemattomuuden riisto, ihan joka ikinen kerta.

Suomen lainsäädännön tulkinta ensikertalaisuudesta (3 vuotta edellisestä rikoksesta) on aivan käsittämätön. Sen lisäksi on väärin, että ensikertalaisuutta käytetään ”pelastu vankilasta” -korttina myös vakavissa rikoksissa. Nämä asiat voi muuttaa, ja ne täytyy muuttaa.

Ensikertalaisuuden määritelmän on oltava tuntuvasti pidempi kuin kolme vuotta, ja vakavissa rikoksissa ensikertalaisuutta ei pidä huomioida tuomiota lieventävänä seikkana lainkaan.

Edeltävä kirjaus hyväksyttiin lokakuussa osaksi Perussuomalaisten Nuorten periaateohjelmaa, ja aion todella tehdä parhaani, jotta se kirjattaisiin joskus myös Suomen rikoslakiin.

Comments

comments