EU-neuvotteluista tuli täydellinen farssi

Tänä aamuna syntyi sopu EU:n uudesta 750 miljardin euron elvytyspaketista. Suomen kannalta neuvottelutulos on täydellinen farssi. Annamme EU:lle 6,6 miljardia euroa ja saamme takaisin 3,2 miljardia, eli jokaista suomalaista kohden hävisimme neuvotteluissa 620 euroa.

Hyväksytyssä paketissa EU ottaa miljardikaupalla yhteistä velkaa maksaakseen sitä suorina tukina etelän jäsenmaille. Se on valtava harppaus kohti liittovaltiota, ja ristiriidassa EU:n omien perussopimusten kanssa. Suomen perustuslakivaliokunta antoi tästä erittäin selkeän ja kielteisen lausunnon, mutta Suomen hallitus päätti täysin kävellä sen yli neuvotteluissa. On erikoista, jos tämä ei johda seurauksiin.

On turha perustella, että paketti hyödyttäisi meidän vientiämme – suurimpien edunsaajien (Kreikka, Italia, Espanja, Portugali ja Romania) yhteenlaskettu osuus Suomen viennistä on vain noin 5 prosenttia. Ainoita meille hyviä asioita elvytyspaketissa – rahoitusta tutkimukseen, kehitykseen ja investointeihin – mentiin aamuyöllä leikkaamaan merkittävästi. Niin vain me senkin hyväksyimme.

Käytännössä hyväksytty elvytyspaketti on valtava tulonsiirto Pohjois-Euroopan mailta Etelä-Euroopan maille, jotka ovat vuosikausien ajan laiminlyöneet talouttaan ja velkaantuneet holtittomasti. Paketin hyötyjiä ovat näissä maissa suuret pankit, eivät pienet ihmiset. Se, että pakettia perustellaan nimenomaan koronakriisillä, on pinnallinen silmänkääntötemppu. Italia on keikkunut kriisivaltiona jo vuosia ilman aikomustakaan tarvittaviin rakenneuudistuksiin. On käsittämätöntä ja väärin, ettei sitä ole jo erotettu yhteisvaluutasta.

Kirjoitin neuvottelujen alussa, että Suomen tulisi asemoitua selkeästi osaksi nuukaa nelikkoa eli liittyä Ruotsin, Tanskan, Hollannin ja Itävallan joukkoon. Nämä maat saivatkin vastineeksi suostumuksestaan valtavia jäsenmaksualennuksia yhteensä noin miljardilla eurolla. Arvaatteko, mitä nelikon ulkopuolelle jäänyt Suomi sai? Me emme neuvotelleet itsellemme mitään. Sen sijaan tulevina vuosina maksumme EU:lle kasvavat huomattavasti, ja jäämme historiaan kenties unionin surkeimpana neuvottelijamaana.

Suomen hallitus siis hyväksyi epäoikeudenmukaisen, vastuuttoman kalliin ja kaikin puolin huonon paketin, eikä edes pyytänyt siitä mitään vastineeksi. Koko ajan tärkeämpää on tuntunut olevan se, miltä Suomi näyttää EU:n silmissä, kuin oma kansallinen etumme. Hyvänen aika, eurooppaministeri Tuppurainen aloitti neuvottelut kertomalla, ettei meillä ole kynnyskysymyksiä. Ei ole ihme, ettei meidän sanamme näissä pöydissä paljoa painanut.

Tämä on täydellinen farssi.

Milloin me lopetamme jatkuvan EU:lle häviämisen?

Comments

comments