Helsinki aikoo maksattaa koronan kustannukset lapsiperheillä

Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta on tänään päättänyt esittää kotihoidontuen Helsinki-lisän poistamista. Helsinki-lisä on nykyään 264 euroa kuussa, eli kyseessä on monelle lapsiperheelle satojen eurojen lovi kukkaroon. On käsittämätöntä, että Helsinki aikoo maksattaa koronan kustannukset perheen pienimmillä.

Lapsiperheet ovat kertakaikkisen väärä paikka säästää. Tiedämme kaikki, että syntyvyys on Suomessa laskenut merkittävästi viime vuosina, eivätkä tällaiset päätökset ainakaan helpota asiaa. Moni nuori pohtii lasten hankkimista nimenomaan taloudellisen epävarmuuden linssien läpi, ja monelle pikkulapsiperheelle Helsinki-lisä on ollut merkittävä apu perheen arjen järjestämiseen. Perheen perustaminen ei voi olla rahasta kiinni, vaan meidän on tehtävä selkeä arvovalinta tukea lasten hankkimista ja kasvattamista.

On myös selvää, ettei pienten lasten siirtyminen kotihoidosta kunnalliseen varhaiskasvatukseen pienentäisi kustannuksia, vaan päinvastoin lisäisi niitä. Helsingissä on jatkuva pula varhaiskasvatuksen työntekijöistä jo nyt, ja ryhmäkokojen kasvusta ollaan jo aiemmin oltu huolissaan. Miten kotihoidontuen leikkaaminen parantaa tätä tilannetta?

Helsinki-lisä on erityisen tärkeä väline lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi, ja siksi on väärin karsia siitä juuri koronakriisin keskellä, kun moni perhe on huolissaan toimeentulostaan muutenkin. Eikö Helsinki ymmärrä, mikä inhimillinen kustannus satojen eurojen lisän leikkaamisella on, kun kaikista hektisimpiä vuosiaan elävien ihmisten taloudellista turvallisuutta heikennetään?

Päätös kertoo myös karua kieltään siitä, miten vähän monet päättäjät arvostavat äitien ja isien tekemää korvaamatonta kasvatustyötä. Jos kriisin tullen ensimmäisenä leikkauskohteena ovat lapsiperheet, on arvojärjestys pahasti pielessä.

Comments

comments