Käynnissä on kahden arvomaailman taistelu

Länsimainen arvoyhteisö elää itsepetoksessa. Siviilejä lahdataan maailmassa systemaattisesti, mutta edelleen puhumme yksittäistapauksista. ISIS saavuttaa jalansijaa Euroopassa – jopa syntyperäiset kansalaiset lähtevät sotilaiksi sen riveihin – ja edelleen me väitämme heidän kaikkien olevan sekavia yksilöitä, jotka ovat tietoisesti pahan puolella.

Me emme halua tunnustaa, että koko maailma ei yksinkertaisesti jaa arvojamme demokratiasta, vapaudesta ja henkilökohtaisesta koskemattomuudesta. Siinä missä meidän maailmassamme siviilin kuolema on yksilöity ja hirveä tragedia, on se ISISn kirjoissa vain numeerinen voitto oikean uskon puolesta taisteleville. Länsimainen moraali ei ole universaalia. On naiivia ajatella niin.

On tärkeää ymmärtää, että se, mitä me ISISn toiminnassa luonnehdimme pahuudeksi, on pahuutta nimenomaan länsimaisesta näkökulmasta. Terroristien filosofiassa se on puhdasoppisuutta. ISIS-terroristi ei usko toimivansa pahuuden puolella, vaan on omaksunut kieroutuneen näkemyksen oikeasta ja väärästä, ja levittää omaa kammottavaa arvomaailmaansa samanlaisena totuutena kuin me ihmisoikeuksia.

Me ajattelemme yhä virheellisesti, että terroritekoon ryhtyvän täytyy olla poikkeuksellisen häiriintynyt yksittäistapaus. Ei tarvitse. Hänen tarvitsee vain olla kasvanut sellaisessa moraaliympäristössä, jossa ihmishengelle – etenkään väärää uskonryhmää edustavalle – ei anneta minkäänlaista arvoa. Terroristeille ihmisten lahtaaminen ei ole eläinten metsästämistä kummempi teko. Terroristijärjestöt eivät usko ihmisoikeuksiin eivätkä tunne pienten jesidityttöjen kauppaamisesta seksiorjiksi tippaakaan huonoa omaatuntoa. Terroristit eivät ole yksittäistapauksia, vaan heillä on yhteisön tuki takanaan.

Sodassa terrorismia vastaan on tunnettava ensin vihollisensa. Valitettavasti länsimaissa ei vieläkään ymmärretä, että vihollinen ei ole hajanainen kokoelma sekalaisia kirvesmurhaajia ja pommimiehiä vaan se arvoyhteisö, joka levittää omaa sairasta käsitystään oikeasta ja väärästä. Tällä hetkellä vahvin tällainen yhteisö on ISIS, ja siihen on laskettava kuuluvaksi myös kaikki sen ideologiaa tukevat ryhmittymät.

Terroristi ei nimittäin ole vain se, joka tappaa ISISn nimeen. Terroristi on myös se, joka omassa yhteisössään ja roolissaan puolustaa muiden harjoittamaa ääri-islamilaista väkivaltaa. Meidän tulee rangaista ankarimman mukaan terroristijärjestössä toimimista, sellaisen rahoittamista tai sellaisen ideologian levittämistä. Näihin syyllistyneet ulkomaalaiset on automaattisesti karkoitettava, eikä esimerkiksi sotimaan lähteneitä aivopestyjä ISIS-sotilaita voi ikinä ottaa Eurooppaan takaisin. Euroopan on puolustettava länsimaisia arvojaan, eikä se onnistu pelkästään rauhan, rakkauden ja hashtagien voimalla.

Käynnissä on paljon laajempi ongelma kuin satunnaisten hirmutekojen sarja. Käynnissä on kahden arvomaailman taistelu, jota meillä ei ole varaa hävitä.

Comments

comments