Kunnon rangaistukset tietomurroista

Vastaamo-tietojen murtaminen ja niillä kiristäminen on niin alhainen ja vastenmielinen rikos, ettei vastaavaa ole pitkään aikaan tullut vastaan. Juuri nyt on tärkeää tukea rikoksen uhreiksi joutuneita kaikin tavoin, mutta myös myös varmistaa tekijälle oikeudenmukainen tuomio ja jatkossa riittävä pelote, jottei kukaan ikinä enää yritä vastaavaa.

Kyberturvallisuus on jatkossa yhä keskeisempi osa arjen turvallisuutta. Mitä suurempi osa elämästämme siirtyy verkkoon, sitä vakavampia seurauksia rikokset siellä aiheuttavat. Tulevaisuuden nettihuijarit eivät ole perintörahoja tarjoavia ulkomaisia prinssejä, jotka yrittävät kähveltää muutaman satasen, vaan häikäilemättömiä hakkereita, joilla ei ole säädyllisyyttä suojella edes haavoittuvimpia ihmisiä ja herkimpiä tietoja.

Lainsäädäntömme on tästä totuudesta pahasti jäljessä. Tietomurrosta maksimituomio on kaksi vuotta vankeutta, törkeästäkin tietomurrosta vain kolme. Se on kertakaikkisen naurettava tuomio tällaisesta rikoksesta, joka kohdistuu haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten herkimpien tietojen hyväksikäyttöön. Vaikka päälle lätkäistäisiin kiristystuomio, liikutaan edelleen aivan liian pienissä vuosiluvuissa.

Hallituksen on välittömästi otettava työn alle uudistus, jossa tietoturvarikoksista voidaan antaa tekojen vakavuutta vastaavat tuomiot. Meidän täytyy myös korottaa rangaistuksia törkeästä huolimattomuudesta arkaluontoisen datan kanssa, koska tietoturvalle ei voi kohauttaa olkia eikä osaamattomuus riitä enää tekosyyksi.

Tietoturvan heikoin lenkki on lähes aina ihminen. Siksi tarvitaan koulutusta, lainsäädäntöä ja tiukkaa laadunvalvontaa, jotta aukot tietoturvassa huomaa hyvä ihminen ennen pahaa ihmistä. Esimerkiksi valkohattuhakkerien tekemä työ näiden aukkojen paljastamiseksi on korvaamattoman arvokasta, ja valtion pitäisi aktiivisemmin rekrytoida heidän osaamistaan avukseen.

Data on tulevaisuuden öljyä, ja siksi sen perässä ovat jatkossa yhä häikäilemättömämmät ja ahneemmat ihmiset. Meidän on pakko päivittää lainsäädäntömme niin, että yksityisiin tietoihin koskemisesta seuraa todella ankara rangaistus. Seuraamusten on nimittäin vastattava teon vakavuutta. Siksi on häpeällistä, että rangaistusasteikkomme on toistaiseksi tällaisella nallekarkkitasolla.

Teon uhrien ei puolestaan kuulu hävetä mitään. Se, että on ylipäätään käynyt terapiassa, kertoo, että on ihmisenä ollut riittävän vahva, rohkea ja viisas ottaakseen apua vastaan, kun sitä tarvitsee. Olipa tiedoissasi mitä hyvänsä, me kunnon ihmiset emme niitä lue emmekä jaa. Sen sijaan me arvostamme rohkeuttanne hakea apua ja toivomme, että yhä useampi niin uskaltaa tehdä.

Ei anneta mulkkujen voittaa.

Comments

comments