Mekanismi ulos eurosta

Euro on malliesimerkki EU:n ideologisesta yhdentymisestä: sitä eivät ohjaa tai rajoita talouden realiteetit. Oli alusta asti selvää, että osa euromaista hoitaa talouttaan huomattavasti leväperäisemmin kuin toiset. Samoin oli selvää, että elintaso, veronmaksuhalukkuus ja talouden rakenne ovat täysin erilaisia valuutta-alueen maissa. Siitä huolimatta euro tahdottiin saada koskemaan mahdollisimman laajaa aluetta, seurauksista viis veisaten.

Kun sitten kävi konkreettisesti ilmi Kreikan kriisin myötä, että euroalueelle on päästetty mukaan useampi ongelmatapaus, federalistit tarjosivat ratkaisuksi – tai oikeastaan pakottivat jäsenmaiden kurkusta alas – yhteisvastuun käsitteen. Eli ongelmiin, jotka syntyivät liian laaja-alaisesta yhdentymisestä, tarjottiin ratkaisuksi yhdentymisen syventämistä.

Kreikan kriisi, niin suuri kuin olikin, voi olla pientä verrattuna tuleviin ongelmiin. Kreikkaa merkittävästi suurempi talous Italia on nimittäin myös hyvää vauhtia ajamassa omaa maataan lunastuskuntoon. Vasemmistopopulistisen hallituksen harjoittama talouspolitiikka on katastrofaalista jo ennestään ylivelkaantunelle Italialle (velka on 130% bruttokansantuotteesta!).

Jos Italia ajaa oman taloutensa jyrkänteeltä alas, pitääkö Suomen euromaana seurata perässä?

Ei missään nimessä.
Sen sijaan meidän on välittömästi luotava mekanismi, jolla euroalueesta voidaan erottaa ja erota.

Tällä hetkellä tällaista mekanismia ei ylipäätään ole, koska euro on suunniteltu ikuiseksi ja euroalue jakamattomaksi. Se on vaarallista haihattelua. Jos eurosta ei voi erota eikä erottaa missään tilanteessa, säilyy valuuttajärjestelmässä kestämätön moraalikato – lupa elää vastuuttomasti muiden kustannuksella. Tähän meillä kenelläkään ei yksinkertaisesti ole varaa, ei varsinkaan Italian kokoisten maiden kohdalla.

On viimeinen hetki tehdä asialle jotain. Siksi euroalueesta eroaminen ja erityisesti erottaminen on tehtävä mahdolliseksi, ja mekanismia on käytettävä Italian kohdalla, kun valtion täysin vastuuton talouspolitiikka ja velkaantuminen jatkuu.

Comments

comments