Nuori koulukiusaaja on koskematon

Sipoon Sanomat kertoi eilen järkyttävästä 15-vuotiaan pahoinpitelystä, jonka tekijät olivat alle 15-vuotiaita koulutovereita. Nuorta poikaa potkittiin, hakattiin ja ammuttiin kuulapyssyllä. Koko tapahtuma videokuvattiin –  ilmeisesti tekijöiden huvitukseksi.

Kaikkein kuvottavinta on, että sama poika oltiin pahoinpidelty koulukiusaamistapauksessa myös kaksi vuotta aikaisemmin, silloinkin alle 15-vuotiaiden toimesta. Uudessa tapauksessa yksi tekijöistä oli aikaisemman pahoinpitelijän veli.

Pojan pahoinpitelijöitä ei ole tuomittu, koska he ovat lain ulottumattomissa. Alle viidentoista vuoden ikä suojaa niin hakkaajaa kuin raiskaajaakin rangaistusseuraamuksilta Suomessa.

Luuleeko joku, että pahoinpitelijöiden ikä oli sattumaa?

Koulukiusaajat käyttävät lakejamme häikäilemättä hyväkseen. Kiusaajaporukoissa on opittu, että likaisimmat työt kannattaa aina teettää jengin nuorimmilla – silloin edes kiinni jääminen tai videotodistusaineisto ei haittaa. Suomen lain mukaan nimittäin vasta yli 15-vuotiaiden tekijöiden rikokset käsitellään oikeudessa ja niistä voidaan määrätä rangaistus.

Meillä on laki, joka suojelee ja turvaa tekijää eikä uhria. Meillä on kiinteä ikäraja, joka antaa tietyn ikäisille väkivaltarikollisille automaattisen koskemattomuuden. Sellainen laki, joka mahdollistaa suunnitelmallisen ja toistuvan rikollisuuden, on kumottava.

Viidentoista vuoden rikosoikeudellisesta alaikärajasta täytyy luopua.

Kirjoitin tavoitteen ylös myös Perussuomalaisten Nuorten viime marraskuussa julkaistuun Rikoslaki remonttiin! -ohjelmaan. Siinä vaaditaan, että tuomioistuin käyttää omaa harkintaansa nuorten tekijöiden syyntakeellisuuden arvioinnissa – eikä pelkkä neljäntoista vuoden ikä riitä enää “vapaudu vastuusta” -kortiksi.

Comments

comments