Nyt tarvitaan rokotenyrkki

Suomessa rokottaminen etenee huolestuttavan hitaasti, ja siihen täytyy reagoida heti. Koronakriisissä jokainen päivä merkitsee, eikä meillä ole varaa huonoihin prosesseihin. Helmikuussa aletaan antaa jo rinnakkain toisen vaiheen rokotuksia, jolloin terveydenhuolto kuormittuu entisestään.

Nyt tarvitaan rokotenyrkki, joka ottaa vastuulleen Suomen koronarokotusten nopean ja tehokkaan toteuttamisen. Näin massiivinen terveydenhuollon projekti vaatii vahvaa johtamista ja kunnianhimoisen suunnitelman. Kun vastuu on hajallaan, ei sitä oikeasti kanna kukaan, ja monet kriittiset asiat voivat pudota eri hallintoelinten väliin.

Rokotenyrkkiin pitäisi ottaa paitsi keskeiset asiantuntijat ja virkamiehet, myös yksityisen sektorin johtajia, joilla on paljon kokemusta prosessien optimoinnista ja strategisesta johtamisesta. Massiivisten hankkeiden jalkautus on teema, josta sillä puolella tiedetään paljon.

Hallituksen tulee myös selvittää välittömästi, mistä nykyisen rokotusprosessin hitaus johtuu ja aloittaa tarvittavat toimenpiteet, jotta pullonkauloista päästään eroon. On vastuutonta, jos rokotustahtimme laahaa ylimääräisen byrokratian takia. 

Voitaisiinko esimerkiksi pätevien rokottajien määrää lisätä täsmäkoulutuksella ja sallimalla asetusmuutoksella lähihoitajien tai lääketieteen opiskelijoiden toimiminen rokottajina? Tai voiko ruuhkaa purkaa muilla poikkeusjärjestelyillä? En tiedä vastausta, mutta tässä tilanteessa jokainen idea on tutkimisen arvoinen.

Koronakriisin hoidossa jokainen päivä merkitsee, eikä meillä ole varaa huonoihin suunnitelmiin tai heikkoon johtamiseen. Rokotusten nopea jalkauttaminen on kriittinen kysymys paitsi suomalaisten terveyden, myös talouden toipumisen kannalta.

Comments

comments