Poliisi, palomiehet ja armeija seuraavaksi rokotusvuoroon – turvallisuudesta ei voi tinkiä

Suomen rokotusjärjestyksessä priorisoitiin jo syksyllä terveydenhuollon henkilökunta aivan listan kärkeen, sillä he tekevät välttämätöntä ja kriittistä työtä, jota ilman Suomi ei kriisistä selviä. Tämä oli fiksu päätös.

Muilta osin hallitus ei kuitenkaan ole ajatellut rokotusjärjestystä strategisesti, vaikka Suomen toimintakyvyn kannalta niin pitäisi ehdottomasti tehdä.

On nimittäin selvää, että myös turvallisuusviranomaiset tekevät yhteiskunnan kannalta kriisioloissa välttämätöntä ja kriittistä työtä. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi poliisi, palomiehet, rajavartijat ja armeija.

Vaikka kriisi-ilmatilassa puhutaan nyt lähinnä koronasta, eivät muutkaan vaarat tai uhkakuvat ole yhteiskunnasta kadonneet. Suomessa tehdään yhä väkivaltaisia rikoksia, vaarallisia tulipaloja syttyy ja rajoilta yritetään tulla luvatta yli. Kaikkiin näistä täytyy yhtä lailla kriisin keskellä olla valmis vastaamaan.

Valitettava fakta on, että turvallisuusalojen rahoitus on ollut täysin riittämätön jo vuosikaudet. Nyt koronan keskellä uutena haasteena ovat tilanteet, joissa yksiköissä on vajaamiehitys sairastumisen tai altistumisten takia. Tulipalo ei kuitenkaan odota kahta viikkoa kenenkään karanteenista vapautumista, eikä poliisi voi tulla vaaratilanteissa apuun Teams-kokouksen kautta. Tarvitsemme näitä ammattilaisia paikan päällä, terveinä ja täydessä vahvuudessa. Monilla turvallisuusaloilla on nyt myös kohonnut tartuntariski esimerkiksi karanteenivalvontaan ja rajatestaukseen liittyvissä tehtävissä.

Myös Suomen maanpuolustuskyvyn turvaamisen kaikissa tilanteissa on oltava täysin ensisijaista. Esimerkiksi Varusmiesliitto kertoi eilen, että varusmiesten sairastumiset saattavat johtaa jopa yli sadan ihmisen karanteeneihin. Samaan aikaan tiedämme, että itänaapurin rokotusjärjestyksessä on laitettu sotilaat etusijalle. Tätä ei voi ohittaa sivuseikkana.

Rokotusjärjestys on keskeinen työkalu kriisistä selviytymiseen, ja siitä täytyy käydä rohkea poliittinen keskustelu.  Hallitus ei voi jättää käyttämättä näin tärkeää työkalua tai piiloutua virkamiesten selän taakse.

Esimerkiksi Saksassa poliisit on jo priorisoitu rokotusjärjestyksessä. Turvallisuus ja kriisinsietokyky on otettava painavaksi tekijäksi myös Suomen rokotusjärjestyksen suunnittelussa, ja priorisoitava nämä ammattiryhmät seuraavaksi jonoon. Meillä ei ole varaa tinkiä turvallisuudesta.

(Kuva: Wikimedia Commons by kallerna)

Comments

comments