Raiskaaja on tuomionsa ansainnut

Joukkoraiskaus: Tekijöille vuosi ja yhdeksän kuukautta ehdollista vankeutta. Uhrille vuosikaudet pelkotiloja ja terapiaa.
Lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö:
Pedofiilille 2 vuotta ehdotonta vankeutta. Lapselle elinikäiset traumat.
Vanhuksen pahoinpitely: Hakkaajalle sakot. Hakatulle pitkäaikaiset kivut.

Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa rikoksesta seuraa aina rangaistus, joka on suhteessa teon vakavuuteen. Miten siis on tulkittava se, ettei seksuaali- tai väkivaltarikoksen tehnyt Suomessa joudu välttämättä viettämään päivääkään vankeudessa? Kuinka vakavasti todella otamme raiskaukset, väkivallan ja hyväksikäytön, jos niiden tekijä saa jatkaa elämäänsä tavalliseen tapaan uhrin kärsiessä elinikäiset seuraukset?

On uhrien halveksuntaa, että seksuaali- ja väkivaltarikosten tuomiot ovat Suomessa naurettavan pieniä. Vielä pahempaa on, että niitä lievennetään entisestään rikoksentekijän taustan perusteella. Rikoksen uhrin näkökulmasta väliä ei ole sillä, onko tekijä ensikertalainen vai taparikollinen – se ei kiinnosta häntä pätkääkään. Rikos on uhrilleen aivan yhtä raskas ja pysäyttävä.

Rikoksentekijä ei ansaitse sormien läpi katsomista, päänsilittelyä tai toiveidensa perusteella tehtyjä lievennyksiä. Hän ansaitsee tuomion vääristä teoistaan. Oikeudenmukainen yhteiskunta ei katso aiempia rangaistuksia rikollisen eduksi eikä lyhennä kokonaisrangaistusta, koska rikoksia on ollut useita. Oikeudenmukainen yhteiskunta on ankara ja taipumaton silloin, kun teko on vakava.

Rikos on aina rikollisen vastuulla. Toisen ihmisen raiskaaminen, pahoinpitely tai hengen uhkaaminen ei ole mitään epämääräistä heikkoutta, jolle tekijä ei mitään voisi. Se on tietoista vääryyttä, joka tämän yhteiskunnan täytyy ankarasti tuomita. Se on vääryyttä, jota ei vähennä tekijän ensikertalaisuus tai nuori ikä.

Suomen rikoslaissa on paljon korjattavaa, jotta seksuaali- väkivalta-, ja lapsiin kohdistuvista rikoksista annetut tuomiot saadaan vastaamaan tekojen todellista vakavuutta. Jokainen rikolliselle annettava ansaitsematon myönnytys on viesti siitä, että yhteiskunta antaa rangaistuksensa uhrin sijaan pahantekijän ehdoilla.

Rikoslain korjaaminen voidaan aloittaa näistä:
1. Rikoksentekijän ensikertalaisuus tai tekijän nuori ikä ei tuo lainkaan lievennyksiä tuomioon vakavissa rikoksissa.
2. Useammista rikoksista tuomittavat tuomiot kärsitään peräkkäin, ei samanaikaisesti. Tuomion pituus vastaa yksittäisten rikosten tuomioiden summaa, eikä paljousalennuksia anneta.
3. Rikosten tuomioissa ei huomioida lievennysperusteena itse tekoon liittymättömiä seikkoja, kuten tapauksesta seurannutta mediahuomiota.

Edellämainitut kohdat – ja 18 muuta tärkeää muutosta rikoslakiin – löytyvät Perussuomalaisten Nuorten oikeuspoliittisesta ohjelmasta.

Comments

comments