Rokotepassi olisi pienyrittäjien pelastus ja ikäihmisten ilonpilkahdus

Marinin hallituksen exit-suunnitelmassa on iso puute: se ei pidä sisällään tilapäistä rokotepassia eli ajatusta siitä, että rokotteen saatuaan ihmiset voisivat pikimmiten alkaa elää taas kohtuullisen normaalisti. Käydä syömässä ja kahvilla missä vain, osallistua yleisötilaisuuksiin, konsertteihin ja tapahtumiin ja käyttää paikallisia palveluja, kun rokotus on saatu. Rokotepassin avulla voitaisiin pelastaa monta konkurssin partaalla olevaa pienyrittäjää.

Hallitus on ollut huolissaan yhdenvertaisuudesta. Eikö kuitenkin ole parempi, että edes osa kansasta voi mahdollisimman pian elää normaalisti, kuin ettei kukaan meistä voi? Yhdenvertaisuus ei voi tarkoittaa yhtäläisen kurjuuden vaatimista kaikille.

Rokotepassin idea ei ole myöskään jäädä pysyväksi, vaan tarjota tilapäinen ratkaisu siihen asti, kunnes väestötasolla saavutetaan riittävä rokotekattavuus. Lopulta rajoitukset puretaan kaikilta. On varmasti myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät terveyssyistä pääse rokotteen ottajiksi, ja heitä suojaa lopulta väestön laumasuoja. Mutta eikö ole parempi, että tulevien kuukausien aikana edes jollakulla on vapaampi arki, kuin että elämme kaikki tarpeettomasti kurjuudessa?

Sitä paitsi koronakriisi ei ole koskaan ollut yhdenvertainen. Kaikkein nopeimmin rokotepassi hyödyttäisi ikäihmisiä, jotka ovat viettäneet jo yli vuoden lähes suljettuina koteihinsa. Koska he ovat ensimmäisenä rokotejonossa, passi voisi jo nyt tuoda heille kaivatun ilonpilkahduksen ja vapautuksen kriisistä. Mutta vain, jos hallitus sallii sen.

Tilanteen faktat ovat seuraavat:

  1. Tulee väistämättä kestämään jonkin aikaa, jotta rokotuksissa päästään laumasuojan turvaavalle tasolle ja rajoitukset päästään purkamaan ihan kaikilta.
  2. On kasvava määrä ihmisiä, jotka ovat suojattuja jo nyt. Nämä ihmiset olisivat tulevana kesänä asiakkaita pienyrittäjille, yleisöjä konserteille, kaivattua seuraa toisillensa ja vapaita pitkään kestäneestä ahdingostaan.

Onko oikein pitkittää kriisiä niiden osalta, jotka voisivat jo elää normaalisti?

Tilapäisen rokotepassin käyttämättä jättäminen olisi hallitukselta vakava virhe. Rokotepassi on jo käytössä mm. Israelissa ja Tanskassa.

Suomellekin on nyt kriittisen tärkeää, että rokotetut ikäihmiset pääsevät mahdollisimman pian teatteriin, kahville, konsertteihin, uimahalliin ja ulos ihmisten pariin. Ja että me muut – jokainen vuorollamme – pääsemme taas pikimmiten käyttämään pienyrittäjien palveluja ja tukemaan suomalaista osaamista.

Comments

comments