Viedään seksuaali- ja väkivaltarikollisilta vaalikelpoisuus

Tänään Iltalehti julkaisi listan eduskuntavaaliehdokkaista, joilla on taustallaan rikostuomio. Heitä on yhteensä 125. Toki osa rikoksista on ylinopeussakkoja tai vastaavia, joita voi pitää kohtuullisen lievinä, vaikka väärin nekin ovat. Osalla on taustallaan aidosti vakavia tekoja, joissa esimerkiksi toisen ihmisen fyysistä koskemattomuutta on loukattu.

Inhottava totuus on, ettei puolueilla ole käytössään keinoja rikoksiin syyllistyneiden sulkemiseksi ulos listoilta. Jos vaalipäällikkö pyytää ehdokashaastattelussa kertomaan, ovatko omat taustat puhtaat, on tapana luottaa siihen, mitä kerrotaan. Ja joskus sitten listojen jättämisen ja julisteiden pystyttämisen jälkeen selviää, etteivät ne taustat ehkä kaikilla olleetkaan niin puhtaat.

Häiritsevintä kuitenkin on, että osalla puolueista on listoillaan seksuaali- ja väkivaltarikollisia, joiden tuomiot ovat olleet tiedossa, kun ehdokkaita on listoille valittu. En käsitä, missä ajatusmaailmassa sellainen on hyväksyttävää. Muissa tapauksissa voidaan toki vedota tietämättömyyteen, mutta sitä suuremmalla syyllä tarvitaan ratkaisu, jossa ehdokkaiden taustat voidaan oikeasti selvittää ennen ehdokkuutta.

Siksi meidän pitäisi uudistaa rikoslakia niin, että vähintäänkin seksuaali- ja väkivaltarikolliset menettävät tuomion yhteydessä myös vaalikelpoisuutensa yleisissä vaaleissa. Rikollisilla ei ole asiaa listoille eikä eduskuntaan, vaikka joku puolue olisikin joko sopivan höynäytettävissä tai riittävän moraaliton hyväksymään heidät ehdokkaikseen.

Kansanedustajilta, päätöksentekijöiltä ja julkista valtaa tavoittelevilta on lupa edellyttää nuhteettomuutta. On irvokasta, jos Suomen lakien säätäjä ei kunnioita Suomen lakeja itse.

Comments

comments