Kaatumiset laskuun – kuntien pitäisi tarjota liukuesteitä ikäihmisille

Ihanaa, että tulee talvi! Sillä on vain yksi kääntöpuoli – viime päivinä on vallinnut melkoinen pääkallokeli. Luistelemista varten ei tarvitse lähteä jääkentälle, kun pelkkä kauppareissu kävellen käy treenistä. Nuorena huonoihin keleihin on helppo suhtautua huumorilla, mutta monelle muulle kyseessä ei ole leikin asia.

Erityisen haastavaa liukkailla liikkuminen on monille ikäihmisille. Heille myös kaatumisista koituu vakavampia ongelmia. Helsingissä tapahtuu noin 7 500 lonkkamurtumaa vuodessa. Kaatumiset aiheuttavat myös pienempiä tapaturmia – ja ennen kaikkea ne aiheuttavat sitä, etteivät kaikki ikäihmiset halua lähteä silloin ulos.

Yhtenä ratkaisuna ongelmaan Siniset esitti alkuvuonna Helsingin valtuustossa, että kaupunki jakaisi kenkiin kiinnitettäviä liukuesteitä kaikille yli 70-vuotiaille tukeakseen ikäihmisten yhtäläisiä mahdollisuuksia ulkoiluun ja liikuntaan. Näin on tehty esimerkiksi Turussa ja Parkanossa. Saimme aloitteelle Vanhusneuvoston tuen, mutta siitä huolimatta se hylättiin valtuustossa – eikä läpi mennyt myöskään ponsi siitä, että asiaa selvitettäisiin tarkemmin.

On vaikea ymmärtää, miksei tätä kannattaisi tutkia tarkemmin, ihan vaikka talousnäkökulmasta. THL:n mukaan yhden lonkkamurtuman kustannukset ovat yli 30 000 euroa vuodessa. Mahdollisimman varovaisesti laskemallakin ikäihmisille jaettavat liukuesteet maksaisivat itsensä takaisin, jos ne estäisivät noin 25 lonkkamurtumaa vuodessa. Sen päälle voisi huomioida muidenkin tapaturmien kustannukset sekä liikkumattomuudesta koituvat ongelmat.

Kyseessä ei kuitenkaan ole vain investointilaskelma, vaikka numerotkin puhuisivat aloitteen puolesta. Kyseessä on myös arvovalinta rakentaa oikeasti kaikille yhteistä kaupunkia. Meidän pitäisi auttaa ja kannustaa ikäihmisiä liikkumaan omatoimisesti etenkin nyt koronakriisin keskellä, kun muut harrastamisen mahdollisuudet ovat pitkälti tauolla. On kohtuutonta, että ulos lähtemistä joutuu liukkauden vuoksi pelkäämään, kun hyvistä liukuesteistä ongelmaan olisi paljon apua. Kenenkään ei kuulu pelätä liikkua ulkona, ei syystä eikä toisesta.

Lisäksi kaupungin pitää huolehtia, että kävelytiet ja -reitit ovat ympäri vuoden hyvässä kunnossa. Kävely on kätevä matkustustapa ja hyvä harrastus. Kävelyä on helpotettava panostamalla jalkateiden riittävään suolaukseen ja kunnossapitoon sekä turvallisten ja tilavien kävelyreittien rakentamiseen niin keskustaan, kaupunginosiin kuin puistoihinkin.

Comments

comments